Capoeira

Capoeira is een spel, vaak omschreven als een Braziliaanse vecht-dans. De stijl heeft zijn wortels in soortgelijke spelen of riten die werden meegebracht door de Afrikaanse bevolking in de tijd van de slavernij in BraziliĆ«. Twee mensen spelen het capoeiraspel in een door mensen gevormde cirkel, waarvan het hart een rij muzikanten is. Het spel is een uitwisseling van aanvals- en verdedigingstechnieken op muziek, waarbij de ‘verdedigende’ partij laag gebukte, ontwijkende bewegingen maakt.

Kenmerkende bewegingen van het spel zijn de ginga; een swingende basisstap van waaruit alle mogelijke bewegingen voortvloeien. Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen en draaitrappen. Het spel wordt door twee personen tegelijk in een cirkel beoefend. Boven alles is capoeira een spel, er is geen winnaar of verliezer. Wel is vaak snel duidelijk wie het spel het beste beheerst. Wie heeft de meeste geestelijke weerbaarheid, wie reageert het snelst met tactische bewegingen en wie brengt de tegenstander het snelst uit balans?

Onze Capoeira-workshops worden gegeven door Aldeia Schiedam, een afdeling van Aldeia Capoeira. Aldeia Capoeira is in 2001 opgericht door Mestre Araminho uit Braziliƫ.

Prijs op aanvraag

Neem contact op voor meer informatie.

CJP-logo-wit

Karimoves accepteert de CJP Cultuurpas